اهمیت حسابداری در کسب‌وکارها

اهمیت حسابداری در کسب‌وکارها

فرض کنید شما صاحب یک کسب و کار نو پا هستید، قطعاً داشتن میزان سود، زیان و یا هزینه‌ها به پیشرفت کسب‌وکار شما، کمک شایانی می‌کند؛ به عبارت دیگر برای اینکه بتوانید یک چشم انداز و تصمیم گیری درستی در مورد شرکت داشته باشید، به سیستمی نیاز دارید که اطلاعات دقیقی در مورد سود و زیان شرکت به شما ارائه دهد. این نیاز را یک سیستم حسابداری خوب برطرف می‌کند.در این مقاله از موسسه حسابداری ماکان به بررسی اهمیت حسابداری در کسب‌وکارها و دلایل آن می‌پردازیم.

فهرست مقاله

از پرتکرارترین واژه‌هایی که در انواع کسب‌وکارها به گوش میخورد، حسابداری است. به طور کلی حسابداری به ثبت سیستماتیک و جامع تراکنش‌های مالی یک کسب‌وکار اشاره دارد. اطلاعاتی که با انجام فرآیند حسابداری در کسب‌وکارها ثبت می‌گردد، برای مدیریت، سهام داران و تصمیم گیری‌های اقتصادی، اهمیت حیاتی داشته و به تصمیم گیری‌های استراتژیک کمک کرده و برای رشد یا نفوذ به بازارها موثر است.با توجه به وجود کسب‌وکارها در زمینه های مختلف، اقدامات مربوط به حسابداری آن‌ها نیز می‌تواند متفاوت باشد. به طور مثال حسابداری یک داروخانه با حسابداری یک شرکت تولید پوشاک، بسیار تفاوت دارد.

اهمیت نقش حسابداری در کسب‌وکارها

اهمیت حسابداری در کسب‌وکارها

برنامه ریزی برای بودجه

بودجه بندی برای کسب‌وکارهای مختلف، یک عامل کلیدی است. برنامه ریزی بودجه، باعث تصمیم‌گیری بهینه، کنترل هزینه‌ها و مشخص شدن هزینه‌های مازاد می‌گردد. انجام فرآیند بودجه‌بندی در کسب و کارها، مصرف منابع مالی کسب و کار را کنترل می‌کند. بودجه‌بندی نیازمند اطلاعاتی پیرامون سوابق مالی کسب و کارها بوده و انجام این کار در صورتی امکان پذیر است که سوابق مالی از طریق حسابداری نگهداری شوند.در نتیجه حسابداری، مبنای برنامه‌ریزی برای بودجه در کسب‌وکارهاست. همچنین در انتهای سال کاری هر سازمان، حسابدار یا مجموعه‌ای که خدمات حسابداری به آن برون سپاری شده است، حساب‌های مالی را برای بودجه بندی سال مالی بعد بررسی می‌کند. در این زمان میزان توزیع سود بین سرمایه گذاران، پرداخت بدهی‌ها، ذخیره‌ی نقدینگی برای توسعه و انجام کارهای لازم در آینده مشخص می‌شود.استفاده از سیستم مناسب حسابداری در کسب‌وکار به این موضوع شفافیت و سرعت بیشتر می‌بخشد.

دریافت خدمات و تسهیلات مانند وام از بانک‌ها

اگر بخواهید از خدمات و تسهیلات بانکی مثل وام‌های بانکی برای رشد و توسعه‌ی کسب و کار خود استفاده ‌کنید، حتماً به صورت حساب‌های مالی خود نیاز دارید. برای تهیه این صورت حساب‌‌ها باید یک سیستم حسابداری مناسب داشته باشید که در آن سوابق مختلف مانند سود، هزینه‌ها، دارایی و بدهی‌ها، مالیات‌های پرداخت شده و … ثبت شده باشند.پس از بررسی این موارد، بانک‌ها و موسسات مالی و اعتباری مختلف نیز میتوانند برای اعطای وام به شما اقدام کنند. نگهداری از سوابق مالی یکی از مهم‌ترین نقش‌های حسابداری در کسب‌وکارهاست.

هر صنعتی به سیستم حسابداری نیاز دارد.

تا زمانی که پول وجود داشته باشد، حسابداری نیز وجود داشته است. مورخان شواهدی از سیستم های حسابداری به قدمت مصر باستان و بابل دارند. امپراتوری روم سوابق مالی مفصلی داشت. حسابداری مدرن از اوایل قرن 19 به عنوان یک حرفه وجود داشته است. اکنون می توانید دفتردار و حسابدار در هر صنعت و هر نوع سازمانی، سودآور و غیرانتفاعی پیدا کنید. همه مشاغل باید پول، سوابق مالی و مالیات را مدیریت کنند، بنابراین همه مشاغل به یک سیستم حسابداری نیاز دارند.

حسابداری اطلاعات مالی یک کسب و کار را منظم نگه می دارد.

گروههای زیادی از جمله سرمایه گذاران، وام دهندگان و کارکنان به سوابق مالی یک سازمان علاقمند هستند. انواع خاصی از سازمانها (مانند سازمان‌های غیرانتفاعی) از شفافیت هرچه بیشتر در مورد امور مالی خود سود می برند. اگر سوابق شما نامرتب باشد، می تواند بر شهرت شما و سلامت کسب و‌ کار شما تأثیر منفی بگذارد. یک نرم افزار حسابداری  کارامد سوابق پیچیده را سازماندهی می کند، بنابراین دسترسی به آنها راحت تر و در اختیار گروه های علاقمند قرار می گیرد.

حسابداری به ارائه گزارش به ذینفعان کمک می کند.

سوابق مالی یک سازمان بازتابی از سلامت آن است. اگر می خواهید بدانید کسب و کار شما چگونه است، سوابق مالی اطلاعاتی در مورد هزینه ها، حاشیه ناخالص، بدهی و موارد دیگر به شما می‌دهد. یک سیستم حسابداری مانند سیستم یکپارچه برهان سیستم پاسارگاد خوب، مرور گذشته و مقایسه را آسان‌تر می‌کند. می‌توانید ببینید اوضاع بهتر است یا بدتر.

حسابداری به شما کمک می کند در چارچوب قانون بمانید.

داشتن سیستم ها و فرایندهای حسابداری خوب به شما کمک می کند تا کسب و کار خود را از وضعیت قانونی خوبی برخوردار کنید. یکی از وظایف اصلی حسابدار، ثبت اطلاعات در امور مالی طبق قوانین و مقررات مختلف است. در هر زمان، ممکن است تجارت یک سازمان مورد بررسی قرار گیرد، بنابراین سوابق مالی باید در دسترس، دقیق و سازماندهی شده باشد. نداشتن سوابق خوب می تواند مشاغل شما را با مشکلات جدی روبرو کند.

حسابداری به بودجه بندی و پیش بینی های آینده کمک می کند.

بودجه بندی و پیش بینی های آینده به شما امکان می دهد برای سال مالی آینده برنامه ریزی کنید. استفاده از سوابق مالی گذشته برای این فرایند ضروری است. تجزیه و تحلیل یک نقطه شروع دقیق به شما می دهد، بنابراین می توانید از گذشته به عنوان نقشه ای برای آینده سودآورتر استفاده کنید. یک سیستم حسابداری که توسط یک متخصص طراحی شده است، اطلاعات مورد نیاز برای بودجه بندی و پیش بینی های آینده را در اختیار شما قرار می دهد.

حسابداری خوب رسیدگی های حسابرسی را کاهش می دهد.

هیچ سازمانی نمی خواهد مورد رسیدگی قرار گیرد. یک سیستم حسابداری ضعیف، راه را برای انواع اشتباهاتی که توجه مقامات را جلب می کند، باز می کند. اشتباهات می تواند شامل برهم زدن فرم مالیات، مطالبه هزینه های زیاد، مطالبه کمک های خیریه زیاد و موارد دیگر باشد. داشتن یک حسابدار خوب در کارکنان از اشتباه جلوگیری می کند و احتمال رسیدگی را به ویژه برای مشاغل کوچک کاهش می دهد.

حسابداران می دانند که چگونه با مالیات های پیچیده یا سرمایه گذاری ها چگونه تصمیم بگیرید.

دلایل مختلفی وجود دارد که باعث می شود مالیات شخص یا سازمان پیچیده تر از حالت عادی باشد. اگر مشاغل آزاد دارید یا درآمد زیادی دارید، مالیات شما می تواند مشکل باشد. موضوعات مختلف مالیاتی از قبیل محاسبه مالیات بر درآمد، مالیات حقوق، بخشودگی ها و موضوعات دیگر مالیاتی می تواند مسئله مالیات شما را پیچیده‌تر کند. یک حسابدار می تواند به شما در مدیریت نقدینگی و استفاده از آئین‌نامه‌ها و دستورالعمل های مالیاتی کمک کند تا بتوانید از حداکثر معافیت ها درکسب وکار بهره مند شوید.

تصمیم گیری حسابداری یک سازمان را بهبود می بخشد.

تصمیم گیری در مورد یک کسب و کار بدون اطلاعات دقیق دشوار است. یک سیستم حسابداری خوب اطلاعات لازم را برای تصمیم گیری در مورد آینده سازمان ارائه می دهد. تجزیه و تحلیل سوابق مالی همچنین می تواند به شرکت در تصمیم گیری در مورد استخدام کارکنان، خرید، استراتژی های کسب و کار و موارد دیگر کمک کند.

یک سیستم حسابداری خوب در وقت سازمان صرفه جویی می کند.

اگر سیستم حسابداری شما خوب نیست، زمان زیادی را صرف بررسی و تلاش برای درک اطلاعاتی می کنید که به خوبی سازماندهی نشده اند. آماده شدن برای انتهای دوره مالی یک کابوس خواهد بود و زمان زیادی را برای شما صرف می کند. داشتن یک سیستم حسابداری خوب و حسابدار در کارکنان، روند مدیریت مالی را بسیار روان و سریعتر می کند. اکنون یک سازمان می تواند زمان خود را در زمینه های دیگر تجاری صرف کند.

حسابداری خوب به شما کمک می کند تا صورت های مالی با کیفیت ارائه دهید.

در پایان دوره مالی، دانستن اینکه چگونه صورت های مالی را ارائه دهید که کیفیت سود تضمین شود، چالش برانگیز است. یک سیستم حسابداری که وضعیت مالی سازمان شما را در طول سال پیگیری می کند، روند را آسان تر می کند. یک حسابدار همچنین می تواند اظهارنامه مالیاتی را به نحوی تهیه و تنظیم نماید تا شرکت از صد در صد بخشودگی ها و معافیت های مالیاتی برخوردار شود.

جذب سرمایه گذاران یکی از دلایل اهمیت حسابداری در کسب‌وکارها

علاوه بر دریافت تسهیلات، جذب سرمایه‌های خارجی نیز برای گسترش و پیشبرد اهداف کسب‌وکارها دارای اهمیت بالایی است. بسیاری از سرمایه گذاران برای اینکه سرمایه‌ی خود را جهت سرمایه‌گذاری و کسب سود به کسب‌وکاری اختصاص دهند، به اطلاعات مالی مانند سود و زیان سرمایه گذاران قبلی، طلبکاران، مالیات‌ها، بدهکاران، مشتریان و …. نیاز دارند.اگر سازمان و کسب‌وکار شما فاقد این اطلاعات مالی باشد، کمتر کسی حاضر می‌شود تا منابع مالی خود را به کسب و کار شما اختصاص دهد.

تصمیم گیری‌های کلیدی

قبل از اینکه شما برای کسب و کار خود تصمیمی کنید، بهتر است که بدانید کسب و کار شما در چه وضعیت مالی قراردارد. به طور مثال اگر بخواهید نسبت به خرید تجهیزات جدید اقدام کنید، اول از همه باید اطلاعات دقیق و شفافی از شرکت خود داشته باشید. در این صورت فقط با حسابداری می‌توانید این اطلاعات را به دست آورید. به همین دلیل حسابداری در کسب‌وکارها برای تصمیم گیری‌های خرد و کلان، نقش کلیدی دارد.

گزارش سود کسب‌وکار یکی از دلایل اهمیت حسابداری در کسب‌وکارها

هدف اصلی یک کسب‌وکار، دستیابی به سود است. برای اینکه بفهمید کسب‌وکار شما سود ده است یا خیر، به صورت سود و زیان کسب و کار خود نیاز دارید. شما می‌توانید با بررسی صورت سود و زیان خود کاملاً آگاه شوید و همچنین برای آینده مالی شرکت نیز تصمیم درست و به جایی بگیرید.

نظارت بر جریان نقدینگی

به ورود و خروج پول در کسب‌وکار، جریان نقدینگی می‌گویند. برای مدیریت سرمایه در گردش و نیاز نقدی در یک شرکت، شما به یک سیستم حسابداری نیاز دارید تا نسبت به میزان پول ورودی و خروجی در کسب و کارتان مطلع باشید.

کمک به تشکیل صورت مالی برای بورس و سازمان‌های مالیاتی

ثبت شرکت در بورس به منظور جذب سرمایه از سهامداران عام است. به همین دلیل حضور در بازار بورس می‌تواند در توسعه شرکت شما موثر باشد. برای اینکه شرکت خود را در بورس ثبت کنید، سازمان بورس و اوراق بهادار از شما صورت حساب های مالی‌تان را به صورت کاملاً شفاف و دقیق می‌خواهد. برای همین باز هم در اینجا نیازمند یک سیستم حسابداری منظم هستید.در حقیقت با انتخاب این موضوع، باید شرایط کسب‌وکار خود را با دستورالعمل‌ها و مقررات سازمان بورس اوراق بهادار تطبیق بدهید. 8. پیشگیری و کشف تقلب در همه‌ی انواع کسب‌وکارها، نظارت برای پیشگیری از اقدامات سودجویانه (بر حسب منافع شخصی) اهمیت زیادی دارد. زمانی می‌توان به طور کامل بر حساب ها نظارت کرد که تمامی صورت حساب‌ها و رویدادها ثبت شوند. در نتیجه تنها راه برای حفظ و پیگیری معاملات به طور موثر و کارآمد، پیاده سازی یک سیستم حسابداری است.

شفافیت

یکی از مهم‌ترین دلایل اهمیت حسابداری در شرکت‌ها و کسب‌وکارهای مختلف، ایجاد شفافیت است که پیشتر نیز به آن اشاره کردیم. تصمیماتی مالی که گرفته می‌شود، باید به طور کامل برای سرمایه‌ گذاران و مدیران واضح و قابل درک باشد. چرا که سرمایه گذار در مورد صورت‌های مالی ناقص و پیچیده ریسک نمی‌کند.هر گونه اطلاعاتی مانند سود قبل از بهره و مالیات، سود پس از مالیات و استهلاک، اطلاعاتی هستند که برای مدیران و سهامداران اهمیت داشته و در ثبت این موارد، باید دقت کافی وجود داشته باشند. بنابراین شفافیت یک عامل کلیدی برای نشان دادن این اطلاعات بوده که تنها در صورتی امکان‌پذیر است که تمام معاملات تجاری در سیستم حسابداری ثبت و نگهداری شود.

اهمیت حسابداری در کسب‌وکارها

مخلص کلام

همانطور که داشتن یک حساب بانکی برای هر فردی در جامعه امروزی، ضروری است، داشتن یک سیستم حسابداری نیز برای تمام کسب‌وکارها نیاز جدی و غیرقابل انکار است، حال چه کسب‌وکار بزرگ باشد و چه کوچک. همانطور که مفصلاً گفتیم، سیستم حسابداری در تصمیمات بهینه و درست مالی، کمک کرده و از شکست های مالی زیان ده نیز جلوگیری می‌کند.بنابراین پیشنهاد می‌کنیم حتماً از یک سیستم حسابداری استفاده کنید و انجام امور حسابداری که نیازمند دقت و شفافیت بالایی است را به دست افراد خبره و متخصص این حوزه بسپارید.

درباره نویسنده

ارسال نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *